|
Здравей,
Аз също имам женски Голдън ретривър, която роди един път. Тъй като преди това съм имала само мъжки кучета, сега бях в голяма паника какво ще се случи при раждането! Първото и най-важно правило е да не изпадаш в паника! Не се стряскай и не се претеснявай, всичко ще мине нормално! Нека ти разкажа за нашето раждане, аз самата не съм раждала, не съм виждала раждане на коте куче или каквото и да е така че бях под пълен стрес. Изядох няколко книги, посещавах библиотеката, поставях на кръстосан разпит всички ветеринари и кучкари които познавам и са имали опит с раждането. Всички ми казваха няма да се плашиш, спокойно ако има нещо звъниш на ветеринаря. И така две седмици преди раждането не спях вече, изпадах в ужас че докато съм на работа Реа ще започне раждането и няма как да и помогна. Поставих майка ми, която е безработна да я наблюдава и ако има нещо да ми се обажда. Всеки път когато телефона ми звънеше и изписваше че майка се обажда, сърцето ми подскачаше. Всяка вечер вървях след дупето на Реа, стане ли тя, ставах и аз! Като изпуфтеше, защото на бедничката и беше много тежко последните седмици, аз скачах с идеята че раждането започва. В книгите пишеше че можете да разберете че настъпва раждането по спадналия корем, мисля понижена температура, отказ от храна и криене на тъмни места, събиране на всякакви парцали, играчки и тем подобни с цел правене на легло. Нищо такова при нас освен спадналия корем. И така дойде петък бях щастлива че събота и неделя ще съм до нея плътно. Цяла вечер нашата девойка пуфтеше, местеше се и нищо! Тази вечер и мъжа ми дори не спа, тя дишаше тежко и учестено точно до главите ни, даже мисля все едно хриптеше, незнам вече може да ми се е струвало така на мен. И събота сутрин с червени очи двамата с мъжа ми седнахме да пием кафе на двора в къщи, дадохме храна на Реа и странно хапна малко и заряза храната... В 9 започна да разтурва леглото си, започна да къса одеалцата а аз я насърчавах, отначало гледаше виновно като влезнах в стаята, но после видя че няма да се караме и я оставяме каквото иска да прави и вече беше спокойна. И както така късаше в един момент леко повърна храна, пийна малко вода. В 11 водите и шурнаха, за първи път видях такова нещо. Обадих се на докторката, да е жива и здрава жената, токлкова беше отзивчива, но аз предварително се бях разбрала с нея че ще и звъня ако нещо стане. Реа легна и започна леко да напъва, което изглеждаше все едно притиска корема си и се изцъкля една такава. Аз се въртях около нея, бях приготвила всичко необходимо - ножици, марли, памучни кърпи, ръкавици. И в един момент първото кученце се показа с дясна задна лапа. Докторката каза че мога да и помагам когато Реа напъва, аз леко да пристискам там долу. И първото кученце се роди, махнах ципата и го подадох на Реа. тя го облиза и в следващия момент скочи и излезе от родилното легло, започна да скимти и да се върти, незнаеше какво да прави. Аз я накарах пак да легне. След 15 мин се роди второто, и така едно след друго излезнаха цели седем бебета. Реа отново започна да напъва, мина 1 час и 15 мин след седмото кученце и осмото се показа. За жалост то се роди мъртво и не успяхме да го спасим. Махнахме всичко от нослето му и устата му, пробвахме масаж но нищо не се получи. Накрая си го погребахме до нас! Беше ми страшно тежко, доста си поплаках! Докторката ми каза че това се случва често и единственият проблем който може да настъпи е при майката, да не се получи някакво възпаление, но слава Богу това не се случи, кученцата пораснаха и всичко мина нормално. Но определено втори път няма да го повторя това нещо, най-вече заради ужаса който изпитах след като се роди мъртво осмото кученце. Бяха ми казали че раждането е ужасно, мериши гадно има кръв навсякъде, но за мен лично такова нещо нямаше, всичко си беше напълно нормално. Пък и аз не съм твърде гнуслива. Всяко кученце преди Реа да го вземе, беше в моите ръце първо. И аз така за отрицателно малко време се превързах към тях. Моят съвет е да разчуих малко нещата с проблемни раждания, първа помощ при родени мъртви кученца и раждане което не е започнало два и повече часа след изтичане на водите. като и когато термина между две родени кученца е повече от 1 час, тогава това е показател за проблемно раждане. И най-вече да се уговориш с вашият доктор, за да може по всяко време да му звъниш и ако имаш проблеми да дойде направо. Когато започне раждането гали кучето си, говори й, успкоявай я! Стискам палци всичко да мине наред, да ви се родят здрави кученцата, майката да е добре! И не се претеснявай! После ако можеш разкажи как е минало! Ние ще сме с теб!
|